Cukrzyca

     Na cukrzycę chorują ludzie w każdym wieku, niezależnie od płci ale częstość zachorowań zwiększa się wraz z wiekiem. Badania statystyczne wskazują, że liczba przypadków zachorowań drastycznie wzrasta.
     Cukrzyca powoduje patologiczne zmiany we włośniczkach - mikroskopijnych naczyniach, które stają się kruche, przepuszczalne i mogą blokować przepływ krwi. W następstwie może dojść do niedokrwienia serca i zawału, retinopatii (patologicznych zmian na dnie oka), nefropatii ( uszkodzenia nerek), neuropatii (uszkodzenia nerwów czuciowych, ruchowych i autonomicznych), uszkodzenia w obrębie podudzi, zaburzenia funkcji żołądka i pęcherza moczowego.
      Mimo pewnych tendencji genetycznych, prowadząc odpowiednią profilaktykę można w większości przypadków zapobiec temu schorzeniu. Możliwość zachorowania wzrasta wraz z wiekiem dlatego osoby  po 40 roku życia powinny raz w roku kontrolować poziom cukru. Cukrzyca występuje najczęściej u osób otyłych, prowadzących siedzący tryb życia, obciążonych nadciśnieniem tętniczym i zaburzeniami gospodarki lipidowej. Ważne jest zdrowe odżywianie się,  spożywanie produktów zbożowych, warzyw i owoców, unikanie przetworów pochodzących z mleka krowiego, ograniczenie spożywania mięsa i jego przetworów, spożywanie tłuszczów w ograniczonej ilości, unikanie nadmiaru soli, ograniczenie cukru i słodyczy, alkoholu, nadmiaru kawy, przyjmowanie nie mniej niż 1500 ml płynów dziennie.
          Jaką rolę odgrywa ALVEO w cukrzycy ?

        Niezwykła zawartość składników zawartych w Alveo prowadzi do stabilizacji praktycznie wszystkich procesów patologicznych charakterystycznych dla tej choroby. Alveo odbudowuje i wzmacnia układ odpornościowy, działa antyutleniająco i wzmacniająco na naczynia krwionośne, usuwa nadmiar wolnych rodników, co powoduje zmniejszenie uszkodzenia nabłonka naczyń krwionośnych, zmniejszenie nadwagi (lepsza przemiana materii), zachowanie równowagi hormonalnej, stabilizację cukru we krwi, odbudowę i regenerację komórek - detoksykacja. Działanie antyinfekcyjne powoduje zdrowienie trzustki i zmniejszenie poziomu cukru we krwi. Kolejne działanie to przywrócenie równowagi w organizmie oraz  poprawa procesów trawienia.
         Już w pierwszych tygodniach stosowania Alveo obserwuje się obniżenie stosowania insuliny o 30%-40%. Jej całkowite odstawienie zależy od stopnia zaawansowania choroby oraz od tego czy będziemy stosowali się do powyższych zaleceń.   


Ocena wyrównania  metabolicznego oraz stanu zdrowia u pacjentów z cukrzycą typu 1 przyjmujących preparat ALVEO  ( opis skrócony)


Dr. hab.n.med. Anna Noczyńska
Katedra i Klinika Endokrynologii
Wieku Rozwojowego Uniwersytetu Medycznego
im. Piastów Ślaskich we Wrocławiu

      W okresie od maja do lipca (3 miesiące) 31 pacjentom  w wieku od 13-21 lat leczonych z powodu cukrzycy typu 1 podawano preparat Alveo firmy Akuna. Pacjenci zostali wybrani losowo w czasie kolejnych wizyt w poradni diabetologicznej dla dzieci i młodzieży we Wrocławiu. W badanej grupie było 10 chłopców i 21 dziewcząt. Wszyscy pacjenci otrzymywali  insulinę w dawce wielokrotnej. 24 pacjentów otrzymywało insulinę LisPro-Humalog ( 16 podawano Humalog w 4-5 wstrzyknięciach na dobę oraz dwa razy insulinę NPH, natomiast  badanym podawano Humalog we wlewie ciągłym przy pomocy osobistej pompy insulinowej, pozostali pacjenci byli leczeni  insulinami krótko działajacymi  podawanymi 3-4 razy na dobę oraz insuliną o pośrednim okresie działania wstrzykiwaną przed snem. Przed włączeniem leczenia pacjenci uzyskali dokładną informację o preparacie Alveo, rodzice lub pacjenci pełnoletni podpisali zgodę na przyjmowanie preparatu. W badanej grupie poza cukrzycą typu 1 jedna pacjentka od dwóch lat leczona jest z powodu łuszczycy o ciężkim przebiegu (cukrzyca trwa 6 lat) 3 osoby leczone lewotyroksyną z powodu immunologicznego zapalenia tarczycy - choroba Hashimoto. U jednego pacjenta  chorującego od 7 roku życia rozpoznana jest polineuropatia czuciowo-bólowa. Pacjent leczony jest w poradni leczenia bólu.
         Badani przyjmowali 1 miarkę preparatu około pół godziny przed śniadaniem.
         W czasie kontrolnej wizyty w poradni przed włączeniem preparatu ALVEO oraz po trzech miesiącach jego stosowania pacjenci byli badani a następnie pobierana była krew na oznaczenie poziomu HbA1c, oraz LDL cholesterolu. Poziom TSH na początku oraz po zakończeniu podawania preparatu Alveo oznaczano u pacjentek leczonych z powodu choroby Hashimoto.

                           Wyniki

           Poziom TSH u badanych pacjentek po trzech miesiącach podawania preparatu Alveo był w normie. Poziom cholesterolu LDL u żadnego badanego pacjenta  po trzech miesiącach nie przekraczał wartości 110 mg/dl. Wartość HbA1c po trzech miesiącach podawania Alveo wynosiła 8,09%. Zapotrzebowanie na insulinę u 13% pacjentów zmniejszyło się o około 20%-30%. U żadnego pacjenta nie zanotowano powikłań (niedocukrzeń ani kwasicy) Poprawę poziomów glukozy stwierdziło 16% pacjentów. Znaczna liczba ankietowanych podkreślała że w czasie przyjmowania ziół ich samopoczucie było zdecydowanie lepsze. U badanych pacjentów nie wystąpiły żadne objawy uboczne.  16% dziewcząt zgłosiło ubytek masy ciała w okresie przyjmowania preparatu o 2 kg. mimo,że nie stosowały żadnych diet niskokalorycznych. Żaden pacjent w okresie przyjmowania Alveo nie zachorował na chorobę infekcyjną, również żaden nie zgłaszał zaburzeń funkcji przewodu pokarmowego oraz układu moczopłciowego. Pacjentka leczona z powodu łuszczycy zwróciła uwagę na wyrazne złagodzenie zmian łuszczycowych i wyrazne zmniejszenie się łuszczenia skóry w okolicy owłosionej skóry głowy. Pacjent leczony z powodu polineuropatii zauważył złagodzenie objawów bólowych. U badanych nie stwierdzono żadnych reakcji alergicznych, mimo tego że część pacjentów okresowo przyjmowała leki przeciwalergiczne.


      Omówienie

          Zaburzenia metaboliczne w cukrzycy wpływają negatywnie na reakcje odpornościowe organizmu, szczególnie upośledzają odporność komórkową. Alveo jest bardzo ważnym składnikiem odżywczym uzupełniającym pożywienie chorego na cukrzycę w witaminy oraz makro i mikroelementy. Skałdniki ziołowe wchodzące w skład preparatu stymulują odporność organizmu. Alveo zalecane jest również u osób leczonych na choroby metaboliczne w przebiegu których dochodzi do zaburzeń w wielu przemianach ustroju. Zioła wchodzące w skład Alveo wpływają korzystnie na metabolizm tłuszczów, węglowodanów oraz homeostazę organizmu.
              Podawanie preparatu Alveo chorym na cukrzycę jest bardzo korzystne szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania na witaminy oraz makro i mikroelementy. Sam fakt poprawy samopoczucia, braku zmęczenia, braku objawów ubocznych oraz przede wszystkim zwiększenia odporności powinien przemawiać za celowością podawania Alveo chorym na cukrzycę. W badanej grupie wszyscy pacjenci podkreślili wyraźną poprawę samopoczucia i wyrażali chęć ponownego przyjmowania preparatu.